Beeld: K3, 1993. Foto: Francis Jacoby en Hans Theys

PRAKTISCH

16.1 — 27.2.2015

van dinsdag tot vrijdag
van 11 tot 17u
en op zaterdag en zondag
van 10 tot 17u
toegang € 5

opening op donderdagavond
15.1.2015 om 20u

symposium op zaterdag 7.2.2015

Antwerp Art Weekend
29.1 — 1.2.2015
donderdag en vrijdag
van 14 tot 18u
zaterdag en zondag
van 12 tot 18u

zaterdag 31.1.2015 om 13u
rondleiding door curator
Hans Theys

‘Voor mij heeft de academie zeker nut gehad, omdat ik er heb leren zien,’ zegt Panamarenko in een recent interview met Hans Theys. De kunstenaar apprecieert zijn opleiding ook ‘omdat je van alles probeerde en zo ontdekte dat je dingen kon maken die er goed uitzagen.’ Behalve om te tekenen, gebruikte Panamarenko zijn studietijd ook om veel te lezen, vooral natuurwetenschappelijke publicaties.

Studie naar de waarneming én wetenschappelijke lectuur; met die twee zaken in het achterhoofd besteedt de Academie aandacht aan Panamarenko als onderzoeker. De tentoonstelling Panamarenko Laboratorium, samengesteld door Hans Theys, stelt de tekening centraal. Een groot aantal nooit eerder getoonde schetsen en berekeningen en studies waarvan een groot gedeelte al dateert uit de jaren zestig en zeventig, afkomstig uit het Panamarenkohuis, vormen de kern van deze tentoonstelling. Om verbanden te leggen en ontwikkelingen te duiden, worden ze aangevuld met objecten en tekeningen uit andere collecties.

Panamarenko's tekeningen zijn de visuele neerslag van zijn denk- en werkproces. De vroege studies bieden bovendien een verhelderend inzicht in de evolutie van zijn oeuvre. Een grondige lectuur van dit unieke archief reveleert een kunstenaar die vragend en zoekend tewerk gaat, en daarbij geen enkele technische of esthetische mogelijkheid uitsluit.

SYMPOSIUM

PANAMARENKO
ALS ONDERZOEKER
ZAT. 7.2.2015

Een symposium naar aanleiding van de tentoonstellingen PANAMARENKO LABORATORIUM (KONINKLIJKE ACADEMIE VOOR SCHONE KUNSTEN ANTWERPEN) en PANAMARENKO UNIVERSUM (M HKA)

Lezingen en gesprekken door Evi Bert, Luc Deleu, Jo Coecke, Johan Pas, Hans Theys
en Stefan Wouters.

ZATERDAG 7 FEBRUARI 2015
van 10 tot 12.30u

gratis, maar wel vooraf registreren via e-mail naar symposium.ka@ap.be

aula Dieperik
ingang via

De Lange Zaal
Venusstraat 34B
2000 Antwerpen
in samenwerking met

M HKA


Koninklijke Academie
voor Schone Kunsten
Antwerpen
Royal Academy
of Fine Arts
Antwerp


DE LANGE ZAAL