Het Conscienceplein, bakermat voor

ANDERE TIJDEN?

Alternatief Antwerpen anno ‘68

 

20.11 - 13.12.2015

 

‘Kaberdoesjen’, kabaal en contestatie: aan de hand van uniek archiefmateriaal voert de tentoonstelling Andere Tijden? je mee naar de buurt rond het Hendrik Conscienceplein, het kloppende hart en het turbulente epicentrum van de alternatieve Antwerpse kunstscène anno 1968.

 

Had het oude Athena haar politieke Agora, dan had Antwerpen in de jaren vijftig en zestig met respectievelijk de Stadswaag en het Hendrik Conscienceplein haar artistieke Agora’s. In navolging van Saint-Germain-des-Près en het Quartier-Latin in Parijs kropen de jonge artiesten de zolders op en kelders in, waar jazzmuzikanten, existentiële literatoren en andere outcasts zich verzamelden in rokerige catacomben. Velen van hen zijn hun parcours gestart aan de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten Antwerpen en zijn in haar schaduw blijven ageren.

 

Met de Stadswaag kreeg Antwerpen, een stad die zich door de strategische ligging van zijn wereldhaven snel zal herstellen van de economische malaise van Wereldoorlog Twee, in de jaren vijftig zijn eerste kunstenaarsbuurt. Maar niet voor lang. Al snel verschoof de scene richting centrum. In het leeglopende stadshart klapten de huurprijzen in elkaar. Vooral de vele achtergelaten ‘kaberdoesjen’ bleken geschikt om een bar, winkel of atelier in te richten, terwijl Groenplaats en Conscienceplein ruimte boden voor happenings.

 

Rond de Wolstraat ontwikkelde zich midden jaren zestig een levendige alternatieve scene, bekend als ‘de Kant’. De reputatie verspreidde zich tot in het buitenland. ‘Ga nu naar Antwerpen, dag en nacht geopend’ blokletterde het Nederlandse blad Hitweek op 27 april 1967. In de zomer van het roerige jaar 1968 groeide het Conscienceplein uit tot een symbool van contestatie. Elke zaterdag maakten kunstenaars onder leiding van VAGA het plein autovrij, tot het stadsbestuur overstag ging en de auto’s definitief de toegang ontzegde. Door de crisis van 1973 waren de hoogdagen van de Kant geteld. Boetieks, galeries en de meeste cafés sloten de deuren.

 

De tentoonstelling ANDERE TIJDEN?, opgezet als een stadsexploratie, probeert de levendige scene van toen te reconstrueren aan de hand van kunstwerken, foto’s, filmfragmenten en andere unieke curiosa uit het archief van onderzoeker en curator Stephan Peleman, aangevuld met getuigenissen en werken in bruikleen van zij die het vanop de eerste rij hebben meegemaakt.

 

 

DEELNEMENDE KUNSTENAARS

 

Cesar Bailleux, Jef Geys, Filip Francis, Frans Van Roosmaelen, Will Van Roosmaelen, Nico Van Daele, Luc Deleu, ERCOLA, George Smits, Frits Vertongen, Fred Bervoets, Hugo Heyrman, Frank Moreels, Ferre Grignard, Joost De Bruyne, Albert Szukalski, Jacques Charlier, Guy Mees, Antoon Dries, Ludo Mich, Louis Goyvaerts, Ann Salens, Freddy Beyns, Serge Largot, Herman Jacobs, Robert Smithson, Camesi, Philippe Van Snick, Sol Lewitt, Pjotr Kowalski, Wout Vercammen, Joke, Nicole Van Goethem, Grapjos, Tone Pauwels, Fabien Collin, The Pebbles, Stormy Monday, Paul’s Collection, ...

 

Archiefmateriaal rond VECU, galerie X One, Gallerit, De Kunstkamer, Multi Art Gallery, galerie Kontakt, De Zwarte Panter, VAGA, Akkeboe, Barbarella, Boetiek Twenty, De Muze, Het Pannenhuis, De Mok, De Kroeg, De Skipper, De Groene Waterman, ...

 

VETERANS DAY

68’ ers aan het woord over kunst, muziek, mode en actie

 

Op zaterdag 21 november treden veteranen en getuigen van de Antwerpse jaren zestig in dialoog op een ware Veterans Day. Diverse aspecten van de Antwerpse kunst-, muziek- en modewereld komen ter sprake in vier gespreksrondes. De tentoonstelling Andere Tijden? is die dag doorlopend te bezoeken. De toegang tot beide is gratis.

 

Getuigen: Ivo Vander Borght, Nora Smets, Tone Pauwels, Wim Meuwissen, Patrick Verelst, Jacques Charlier, Wybrand Ganzevoort, Karel Moers,Guido Collet, Akke Haarsma, Ludo Mich...

PRAKTISCHE INFO

 

20.11 - 13.12.2015

 

De Lange Zaal

Venusstraat 34

2000 Antwerpen

 

Opening:

do 19.11 om 18:00u

 

Openingsuren:

do-vrij-za-zo

11:00u tot 17:00u